1. Fyll en kruka med såjord och så fröna. Strö över vermiculit eller ett 0,5 cm tjockt lager såjord.
Fukta med vatten från en sprayflaska och placera odlingen varmt, till exempel över ett element eller på en
värmematta (chilifrön gror inte under 20 grader). Ett minidrivhus är att föredra för att hålla fukten på jämn nivå.

2. Då fröna har grott, det kan ta allt från 7 till 30 dagar beroende av sort, ska de flyttas till en svalare och ljusare plats så att de inte blir långa och rangliga. Extrabelysning underlättar för att få kraftiga plantor.

3. När rötterna börjar titta ut under krukorna och plantorna har fått två bladpar efter hjärtbladen behöver de skolas om till större krukor, fyllda med näringsrik jord. En fyrkantig kruka är att föredra eftersom rötterna då oftare stöter på kant, vilket stressar dem att växa mer.

4. Några veckor efter omskolningen börjar näringen i den nya jorden ta slut – börja då näringsvattna.
Efter ytterligare några veckor tittar rötterna ut i krukans botten och då ska plantan återigen skolas om.
När risken för nattfrost är över planteras plantorna ut i till exempel växthus eller i krukor på altan.
För att chiliplantan ska trivas hela säsongen bör den slutliga krukan som plantan planteras i rymma minst 10 liter jord.

5. Plocka bort de första fruktämnena som kommer på chiliplantan. Detta ger en kraftigare planta med större skörd.

6. Då chilifrukterna antagit sin slutliga färg är de mogna och redo att skördas.
Använd dem färska i matlagning eller torka dem. Vid torkning delas frukterna på längden och ugntorkas i 50 graders värme. Förvara den torkade chilin i en lufttät burk med lock så håller den till nästa år.
Det går även att göra chilisalt, frysa eller röka frukterna för längre förvaring. 

Här är några av de chili sorterna vi har i butiken.

Santa Fè 


Black Jalaneno


Hungarian Boldog


Textkälla: Nelson Garden