God, nyttig och lätt att odla













Vitlök höjer smaken på många maträtter. Att odla och skörda den själv ger dessutom en känsla av Medelhavet där hemma.

Säg vitlök och du får genast starka kommentarer tillbaka. Få grönsaker väcker så mycket känslor som denna. Anledningen är säkerligen dess karaktäristiska smak – och lukt. Samtidigt är vitlöken en bas i mångas huskurer och fungerar som medicin för kroppen. Den kan bland annat skydda mot svamp och virus.  

Plantering

Lök trivs verkligen inte i för fuktig jord, så se till att du har en dränerad plats för lökarna. Jorden ska vara mullhaltig och kalkrik. Vitlöken odlas som en klyfta som du sätter i jorden, helst på hösten, för skörd nästa sommar. Att vintern är kall spelar ingen roll, vitlöken är mycket tålig. Sätt klyftan 5–10 cm djupt och ha cirka 15 cm mellan varje klyfta.  

Så växer den

En klyfta ger en hel vitlök.  

Förvaras

Löken ska helst torka utomhus och förvaras sedan upphängd på en torr och luftig plats. Den håller då i cirka 6 månader.

I år hat vi tre olika sorter:

Unikat 2-packEn tidig, medelstor sort med grålila skal som oftast ger 8-13 vackert lilafärgade klyftor per lök. En nyhet från Tjeckien som både är köldtålig och lagringsbar. Det här är en läckerhet för såväl ögat som gommen.

Thermidorme 1-pack, Detta är vitlöken för dig som älskar det franska köket. Den är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och ger vanligtvis mellan 8 och 14 klyftor per lök. Sorten är mindre benägen att utveckla halslök, blasten går att fläta och den passar bra för lagring. 

Therador 2-pack, Utsökt smak, hög skörd och dessutom väldigt tålig och lättodlad – vad mer kan man begära?

Läs mer om dom här